Házhozszállítás az ország egész területén!
Hommblog

Így találhatod meg álmaid ruhásszekrényét

2024.06.12 11:55
Így találhatod meg álmaid ruhásszekrényét

Így találhatod meg álmaid ruhásszekrényét

 

A ruhásszekrények, más néven gardróbszekrények kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venned, mint például a méretet, a stílust, a funkcionalitást és az anyagot. Ezektől függ ugyanis, hogy a bútor mennyire jól illeszkedik majd otthonodba, illetve, hogy be tudja-e tölteni a neki szánt tárolási funkciót. 

 

Ebben a cikkben a HOMM Bútor csapata összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a megfelelő ruhásszekrény kiválasztásáról.


Mikor érdemes elgondolkoznod új ruhásszekrény vásárlásán? 

A költözés, a felújítás vagy a megvátozott tárolási igények mind arra ösztönözhetnek, hogy új ruhásszekrényt keress otthonodba. Íme néhány gyakori helyzet, amikor új bútorra lehet szükséged:

 

  • Kopott vagy sérült: Ha a jelenlegi szekrényed a kopás jeleit mutatja, például nyikorgó zsanérok, letört élek vagy megereszkedett polcok, lehet, hogy itt az ideje a frissítésnek.
  • Méretproblémák: Akár túl kicsi a szekrényed a növekvő ruhagyűjteményedhez, akár túl nagy a helyéhez képest, érdemes elgondolkodnod annak lecserélésén. Az ideális méret megtalálása elengedhetetlen a hatékony tároláshoz.
  • Lakásfelújítás vagy költözés: A dekoráció megváltoztatása vagy egy új otthonba költözés gyakran bútorcserét kíván, beleértve egy olyan ruhásszekrényt, amely jól illeszkedik az új környezetbe.
  • Tárolási hatékonyság: Ha úgy találod, hogy nehezen tudod rendben tartani és elérhetővé tenni ruháidat, akkor a jobb tárolási megoldásokkal rendelkező ruhásszekrénybe való befektetés jelentős segítség lehet.
  • Stílus- vagy dizájnváltás: Ahogy változik a stílusod, úgy változhat a bútorokkal kapcsolatos ízlésed is. Egy új ruhásszekrény segíthet tükrözni az esztétikai preferenciáidat.

 

Tér és méret

A ruhásszekrény kiválasztásának első lépése, hogy feltérképezd a szobában lévő szabad helyet. Pontosan mérd meg a területet, hogy meghatározhasd milyen és mekkora szekrény fér el.

 

Győződj meg róla, hogy elegendő tered lesz a szekrényajtók teljes, akadálymentes kinyitásához is. Ez különösen fontos a kisebb helyiségekben, ahol minden centiméter számít. Ezenkívül lényeges még az, hogy a szekrény hátulja a stabilitás érdekében szorosan a falhoz simuljon.

 

Bár a ruhásszekrényeket különböző helyiségekben, például a nappaliban vagy az előszobában is elhelyezheted, jellemzően a hálószobákban találhatók, itt ugyanis könnyű hozzáférést biztosítanak a ruhákhoz, és segítenek rendet tartani az alvóhelyiségben.

Magasság

A ruhásszekrény magasságának a szoba belmagasságához való igazítása esztétikai és gyakorlati okokból egyaránt lényeges. Mérd meg a szoba magasságát, hogy biztosan elegendő szabad hely legyen a szekrény számára, beleértve a lábakból vagy a talpból adódó esetleges további magasítást is.

 

Érdemes némi szabad teret hagyni a ruhásszekrény és a mennyezet között. Ez biztosítja, hogy a bútor ne keltsen szűkös érzetet a térben, és lehetővé teszi a megfelelő légáramlást a helyiségben. Megakadályozza továbbá annak kockázatát, hogy a szekrény az ajtók nyitásakor és zárásakor a mennyezethez vagy a lámpatestekhez ütközzön.

Szélesség

A szekrény szélességét a rendelkezésre álló helyhez és a tárolási igényeidhez kell igazítani. Mérd meg gondosan a helyiség szélességét, és válassz olyan méretű szekrényt, amely kényelmesen elfér anélkül, hogy túlzsúfolná a teret.

 

Vedd figyelembe, hogy mennyi tárolóhelyre van szükséged a ruhák, cipők és egyéb kiegészítők számára. Egy szélesebb ruhásszekrény nagyobb tárolókapacitást kínálhat ugyan, de fontos, hogy ne domimálja túl a szobát.

Mélység

A ruhásszekrény mélysége egy másik kritikus szempont. Győződj meg róla, hogy a bútor mélysége megfelel a tárolási igényeidnek, hogy kényelmesen elférjen benne az összes holmid. Ugyanakkor vedd figyelembe, hogy a szekrény mekkora helyet foglal el a helyiségben.

 

Ha lehet kerüld az olyan bútort,amely túlságosan kiáll a hátsó falból, mivel ez szűkké teheti a szobát, és korlátozhatja a mozgást. Olyan mélységet válassz, amely egyensúlyt teremt az elegendő tárolóhely és a tér nyitott, szellős érzetének fenntartása között.

Súly

Vedd figyelembe a szekrény súlyát a szoba laminált padlójának teherbíró képességéhez viszonyítva. Ez különösen fontos többszintes épületekben vagy korlátozott szerkezeti alátámasztással rendelkező helyiségekben.

 

Fontos, hogy a padló elbírja a szekrény súlyát, pláne akkor, ha nehéz tárgyakat tervezel benne tárolni. A teherbírás ellenőrzése segít megelőzni a padló károsodásának vagy a szerkezet idővel bekövetkező instabilitásának kockázatát.

Terhelhetőség

Ha nehéz tárgyakat, például könyveket vagy játékokat kívánsz tárolni a szekrényben, akkor nem csak a padló terhelhetőségét kell ellenőrizned, de a magáét a bútorét is. A szekrény szerkezetének és anyagának elég masszívnak kell lennie ahhoz, hogy probléma- és sérülésmentesen elbírja a benne tárolt holmi súlyát.

 

Válassz erős, jól megépített, megerősített polcokkal és tartószerkezetekkel rendelkező darabokat, amelyek a nagyobb terheket is elbírják. Ez segít megelőzni az esetleges baleseteket vagy a benne tárolt dolgok sérülését.

Vastagság

A szekrény anyagának vastagsága jelentősen befolyásolhatja a szekrény stabilitását és tartósságát. Akkor is fordíts nagy figyelmet az anyagvastagságra és minőségre, ha könnyebb szerkezetű szekrényt szeretnél.

 

A zömökebb anyagok jobb stabilitást és tartósságot biztosítanak, így a szekrény hosszú távon is stabil és megbízható marad. Kerüld az olyan matériákat, amelyek hajlamosak lehetnek a vetemedésre vagy sérülésre, különösen akkor, ha a szekrény nagy igénybevételnek lesz kitéve.

Funkciók

A ruhásszekrény funkcióinak mérlegelésekor fontos, hogy rangsorold a tárolási igényeidet. Kezd azzal, hogy felméred, milyen típusú tárgyakat fogsz tárolni, és hogyan szeretnéd azokat rendszerezni. Ha nagy és különböző típusú darabokból álló ruhagyűjteményed van, például ingek, nadrágok, szoknyák vagy öltönyök, válassz olyan szekrényt, amelyben nagy az akasztós rész. Ez biztosítja, hogy ruháid mindig rendezettek és könnyen hozzáférhetőek legyenek. 

 

Gondolj továbbá az esetleges speciális tárolási igényeidre, például a cipők vagy kiegészítők számára kijelölt helyre. Ha sok lábbelid van, keress olyan szekrényt, amely beépített cipőtartókkal vagy rekeszekkel rendelkezik ezek számára. 

 

Anyag és stílus

A ruhásszekrény kiválasztásakor az anyag és a stílus kritikus szempontok, hiszen ezek nem csak az általános megjelenést, de a tartósságot és az árat is nagyban befolyásolják.

Fa 

A fa ruhásszekrényeket időtlen eleganciájuk és robusztusságuk miatt kedvelik sokan. A fa típusa és minősége azonban jelentősen befolyásolja az időtállóságot és a küllemet. Az olyan keményfákat, mint a tölgy és a dió, kivételes szilárdságuk és tartósságuk miatt becsülik, így ideálisak a hosszú élettartamú barna vagy fehér ruhásszekrényekhez. 

 

Ezzel szemben az olyan puhább alapanyagok, mint a fenyő vagy az OSB-lapok, megfizethetőbbek ugyan, de gondos karbantartást igényelnek a kopás megelőzése érdekében. 

 

Ha fából készült ruhásszekrényt választasz, akkor ne felejtsd el rendszeresen megfelelő szerekkel ápolni annak felületét, hogy sokáig megőrizze szépségét és elláthassa funkcióját.

Díszített

Ha egyedi és dekoratív megoldásokat keresel akkor érdemes szétnézned a díszített szekrények között, amelyek mintázatok, faragványok vagy festett részletek sokaságát kínálják. Ezek a díszítések különleges karaktert és bájt kölcsönöznek a szekrénynek, a szoba központi elemévé téve azt. 

 

Bár a díszítőelemek fokozhatják az esztétikát, fontos hogy ne menjenek a funkcionalitás vagy a tárolókapacitás rovására. Válassz olyan kialakításokat, amelyek harmonikusan illeszkednek a dekorációhoz, miközben elegendő tárolóhelyet biztosítanak a holmik számára.

Laminált 

A laminált szekrények a tömörfa költséghatékonyabb alternatíváját jelentik a stílus és a tartósság feláldozása nélkül. Az MDF- vagy forgácslapból készült, vékony, de rugalmas laminált réteggel ellátott szekrények könnyű és megfizethető megoldást kínálnak a modern életterek számára. Elegáns és sima felületük letisztultságot kölcsönöz bármely helyiségnek, így népszerű választás az árérzékenyebb vásárlók számára. 

 

Bár a laminált szekrények nem rendelkeznek a fa természetes melegségével, ezt kárpótolja a sokoldalúságuk, könnyű karbantarthatóságuk, illetve a széles szín- és dizájnválasztékuk.

Textil 

A textil szekrények könnyű és mobil tárolási megoldást kínálnak az ideiglenes vagy kis lakóterekbe. Ezek a bútorok jellemzően szövet anyagból készülnek, és összecsukhatóak vagy görgőkkel vannak felszerelve a könnyű mozgathatóság érdekében. A textil szekrények előnye, hogy kényelmesek és helytakarékosak. Fontos azonban tudnod, hogy általában kevésbé tartósak, hiszen könnyen elszakadhatnak. Emellett pedig a teherbírásuk is alacsonyabb. mint egy fa vagy fém bútroré.

Fém 

A fém ruhásszekrények minimalista, sőt bizonyos esetekben akár ipari esztétikát sugallnak, ezért a modern belső terek népszerű választásai. Ezek a szekrények tartós anyagokból, például acélból vagy alumíniumból készülnek, így ellenállnak az idő próbájának. Változatos kialakításuk a dekorációs stílusok széles skáláját egészítik ki, míg robusztus szerkezetük megbízható tárolást biztosít a holmiknak. Ha fém bútort választasz, akkor a rozsdásodás megelőzése érdekében fontos, hogy időnként kezeld a felületét a megfelelő anyagokkal.

Üveg 

A modern eleganciát kedvelők számára az üveg szekrények kifinomult tárolási megoldást kínálnak. Az átlátszó vagy félig átlátszó felületek nagyobb tér hatását keltik, így ideálisak kisebb helyiségekbe. Az üvegszekrényekkel azonban óvatosan kell bánni, mivel törékenyek és hajlamosak a karcolódásra vagy repedésre, ezért a balesetek és sérülések elkerülése érdekében elegendő szerkezeti alátámasztást kell biztosítani számukra. 

Száraz levegő és szellőzés

Ügyelj arra, hogy a szekrényben ne legyen nedves a levegő, és gyakran szellőztesd át. Ha nedves ronggyal törlöd át a belsejét, takarítás után győződj meg róla, hogy megszáradtak a belső felületek, mielőtt becsukod a szekrény ajtaját. Ezzel megelőzheted a penész megjelenését vagy a ruhák elszíneződését. 

Rugalmas tárolás

Ha változó ruhatárral rendelkezel, olyan szekrényt válassz, amely rugalmasan alkalmazkodik az igényeidhez, például állítható polcokkal vagy áthelyezhető rekeszekkel.

 

Minőség

Lehet, hogy drágább, de hosszabb távon megtérül, ha magas minőségű szekrénybe fektetsz be. Keresd az erős konstrukcióval és a tartós anyagokkal készült darabokat, melyek tervezése és kivitelezése során a részletekre is odafigyeltek.

Ár

Állíts fel egy büdzsét a szekrény vásárláshoz, és vizsgáld meg az árkategóriájába illeszkedő lehetőségeket. Ne feledd, hogy bár a minőségnek magasabb ára lehet, hosszú távon pénzt takaríthatsz meg a gyakori csere elkerülésével.

Praktikus elemek

Fordíts figyelmet az olyan kiegészítők meglétére és minőségére is, mint például a, fogantyúk, a zsaluk és az élzárók. Ha szeretnél különleges funkciókat is, akkor nézz szét a tolóajtós, tükrös vagy beépített világítással rendelkező darabok között. 

Nyitási mód

A hely és a preferenciád alapján számos ajtó típus közül választhatsz:

Nyílóajtó

A nyílóajtó a klasszikus megoldás, amelyet lengőajtónak is neveznek. A hagyományos nyílóajtók kifelé vagy befelé lengenek, és könnyű hozzáférést biztosítanak a szekrény belsejéhez.

Tolóajtó

A tolóajtók helyet takarítanak meg, és van tükörrel felszerelt változatuk is. Ezek az ajtók vízszintesen csúsznak egy sín mentén, így ideálisak a korlátozott méretű helyiségekben, ahol a hagyományos lengőajtók nem praktikusak.

Összecsukható ajtó

Más néven harmonikaajtó, amely önmagába zárható. A szintén helytakarékos, oldalirányba mozgó ajtó lehetővé teszi a szekrény tartalmához való könnyű hozzáférést, miközben minimalizálja a nyitáshoz és záráshoz szükséges helyet.

A tökéletes ruhásszekrényről

A tökéletes ruhásszekrény megtalálása számos tényező gondos mérlegelését igényli, beleértve a méretet, a stílust, az anyagot és a funkcionalitást. Ha követed az ebben az útmutatóban leírt tanácsokat, magabiztosan választhatsz olyan szekrényt, amely megfelel tárolási igényeidnek, és javítja otthonod általános megjelenését, illetve hangulatát. 

 

A HOMM Bútor kínálatában megtalálhatod a tökéletes és tartós szekrényt, legyen szó fáról, fémről, üvegről vagy textilről.