Házhozszállítás az ország egész területén!
Hommblog

Olvasósarok egy fotel segítségével

2024.06.17 15:56
Olvasósarok egy fotel segítségével

Készíts olvasósarkot egy fotel segítségével

Az olvasósarok egy kényelmes és meghitt hely, ahol elmerülhetsz a kedvenc könyveidben. Egy jól kialakított sarok lehetőséget ad arra, hogy kicsit elmenekülj a mindennapi nyüzsgés elől, és nyugodtan töltsd az idődet olvasással. Nem szükséges nagy befektetés vagy bonyolult tervezés ahhoz, hogy létrehozz egy ilyen kuckót, hiszen csak néhány egyszerű lépés és egy kényelmes fotel szükséges ahhoz, hogy be tudd rendezni. 

 

Ebben a cikkben a HOMM Bútor csapata megmutatja, hogyan tudod néhány egyszerű lépéssel kialakítani a saját olvasósarkod.Fotel

Így rendezd be az olvasósarkot 5 egyszerű lépésben

A saját kis kuckód berendezése mindössze pár lépést igényel:

Válassz ki egy helyet

Keress egy csendes, nyugodt részt otthonodban, ahol zavartalanul olvashatsz. Ez lehet a nappali egy sarka, a hálószobád egy része, vagy akár egy üres rész a folyosón. Fontos, hogy a kiválasztott hely olyan legyen, ahol kényelmesen elférsz, és ahol nem zavarják meg az olvasás élményét a mindennapi tevékenységek.

 

Győződj meg róla, hogy a sarok elegendő természetes fénnyel rendelkezik. A természetes fény nemcsak hogy kellemesebbé teszi az olvasást, de kevésbé fárasztja a szemet. Gondoskodj megfelelő mesterséges fényforrásról is a kényelmes esti olvasáshoz. Egy jó állólámpa vagy asztali lámpa elengedhetetlen.

Válassz egy fotelt

A kényelem fontos szempont, ezért válassz egy olyan fotelt, amelyben kényelmesen tudsz ülni hosszabb ideig is. Az ideális ülőalkalmatosság puha, jól párnázott, és megfelelő háttámaszt biztosít. Figyelj az ülőalkalmatosság magasságára, hogy kényelmesen tudj felállni és leülni. Egy túl alacsony vagy túl magas fotel kényelmetlen lehet hosszabb távon.

 

Ha lehetséges, válassz olyan bútort, amelyben állítható a fejtámla és a lábtartó. Ez különösen hasznos lehet, ha sokat olvasol, és szeretnéd változtatni az üléspozíciódat a tevékenység közben. A lábtámasz különösen kényelmessé teheti ezt, mert lehetőséget ad arra, hogy kinyújtsd az alsó végtagjaid, és teljesen ellazulj.

Helyezz el egy asztalt vagy polcot

Egy asztal vagy polc elhelyezése az olvasósarokban praktikus tárolóhelyet biztosít a könyveid, újságaid és magazindjaid számára, amivel minden szükséges dolgot kézközelben tarthatsz. Válassz egy olyan méretű bútort, amely elfér a fotel mellett anélkül, hogy túl sok helyet foglalna el.

 

Elhelyezhetsz rajtuk egy lámpát, italokat, és egyéb apróságokat is, amik szükségesek lehetnek az olvasás közben. Például egy kis tálca a tea vagy kávé számára, vagy egy edényke apró nassolnivalóknak. Ezáltal minden kéznél lesz, és nem kell felállnod az olvasás közben.

Biztosíts megfelelő világítást

A megfelelő világítás rendkívül fontos a kényelmes olvasáshoz. Helyezz el egy állólámpát a fotel mellé, vagy használj asztali, esetleg falra szerelhető lámpát. Győződj meg róla, hogy a fény nem túl erős vagy gyenge. Az ideális fényerő segít abban, hogy könnyen olvashass, anélkül hogy fárasztaná a szemedet.

 

Fontos, hogy a fényforrás elhelyezése is megfelelő legyen. Ha jobbkezes vagy, a fény bal oldalról érkezzen, hogy ne vessen árnyékot a könyvre, amit olvasol. Ha balkezes vagy, akkor fordítva, a fény jobb oldalról érkezzen. Ez a kis apróság nagyban hozzájárulhat az olvasási élményedhez.

Dekoráld ki a sarkot

A dekoráció segíthet megteremteni a kívánt hangulatot. Helyezz el néhány növényt, képet vagy dísztárgyat az olvasósarokban. A növények frissességet és életet visznek a térbe, míg a képek és dísztárgyak személyessé és otthonossá teszik azt. Használj puha takarókat és párnákat, hogy még kényelmesebbé tedd az ülőhelyet.

 

Rakj egy szőnyeget a padlóra, hogy melegebbé és meghittebbé tedd a teret. A szőnyeg nemcsak esztétikailag szép, hanem kényelmesebb is, ha mezítláb vagy zokniban jársz otthon. Helyezz el egy üveg vizet vagy egy csésze teát az asztalkára, hogy minden kéznél legyen, és ne kelljen megszakítanod az olvasást.

 

Milyen fotel ajánlott olvasáshoz?

Több olyan fotel is létezik, amelyek kifejezetten az olvasáshoz ideálisak. Ezek az ülőalkalmatosságok általában puha párnázattal és jó háttámasszal bírnak, hogy kényelmes legyen rajtuk ülni hosszú ideig is. Magas támlájuk van, amely megtámasztja a hátat és a nyakat, valamint lehet, hogy állítható fejtámlával is fel vannak szerelve a plusz kényelemért. Karfák segítségével könnyebben tudod tartani az olvasnivalódat. Egyes olvasó fotelek lábtartóval is rendelkeznek, amely extra kényelmet biztosít.

 

Bármelyik olyan bútort tekintheted olvasófotelnek, amely ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik. Azonban néhány típus kifejezetten az olvasásra lett tervezve, például:

Relax fotelek

A relax fotelek dönthető háttámlával rendelkeznek, így különböző pozíciókban olvashatsz. Relax funkcióját a fotelbe beleülve, súlypontod áthelyezésével használhatod. Ezáltal kényelmesen hátradőlhetsz, és megtalálhatod a számodra legkényelmesebb pozíciót. Néhány darab rendelkezik felállást segítő funkcióval is.

Lábtámaszos fotelek

Ezeknek kihúzható lábtámaszuk van, amit szokás TV néző funkciónak is nevezni. Léteznek manuális és elektromos változatok is. A lábtartó segítségével kinyújthatod a lábad, és teljesen ellazulhatsz, miközben olvasol. Ez különösen hasznos hosszan tartó ülés esetén.

Pihenőfotelek

Ezek a különleges fix háttámlájú, stílusos pihenőfotelek nagyjából 45 fokban döntöttek, és nyújtott lábakkal ülhetsz rájuk, egy köztes fekvő-ülő pozícióban. Nincs kartámlájuk, de extra kényelmesek és stílusosak. Tökéletesek lehetnek számodra, ha szereted a modern és minimalista dizájnt.

Hintaszékek

A hintaszékek klasszikus és időtlen választások az olvasósarkokba. A hintázó mozgás nyugtató hatású, és segíthet ellazulni az olvasás közben. Ezenkívül ezek a típusú székek gyakran helytakarékosak, így kisebb helyiségekben is jól elférnek.

Kényelmi fotelek

Ezek általában nagyobbak, puhábbak, és tökéletesek hosszabb olvasási szessziókhoz. A kényelmi fotelek gyakran extra párnázattal és nagyobb ülőfelülettel rendelkeznek, így bármilyen testhelyzetben kényelmesek maradnak. Válassz olyan modellt, amely megfelel az ízlésednek és a lakásod stílusának.

Multifunkcionális fotelek

A multifunkcionális ülőalkalmatosságok sokoldalúságukkal tűnnek ki. Ezek az olvasás mellett más tevékenységekre is alkalmasak. Néhány modellben például beépített masszázs funkció vagy fűtés található, ami extra kényelmet nyújt a hidegebb napokon.

Kiegészítők az olvasósarokhoz

Számtalan kiegészítőt hozzáadhatsz az olvasókuckódhoz, hogy kényelmesebbé és praktikusabbá tedd.

Párnák és takarók

A párnák és takarók nemcsak kényelmet, hanem stílust is kölcsönöznek a különböző szobáknak. Válassz puha, kényelmes párnákat, amelyek megfelelő támasztékot nyújtanak a hátadnak és a nyakadnak. A takarók különösen hasznosak lehetnek, hogy melegen tartsanak a hűvösebb napokon is.

Könyvespolcok

Egy könyvespolc elengedhetetlen, hiszen így mindig könnyedén kereshetsz új olvasnivalót. Praktikus tárolóhelyet biztosít a könyveid számára, illetve esztétikai szempontból is fontos. Válassz olyan könyvespolcot a nappalidba vagy sarkodba, amely stílusban és méretben illik az olvasókuckódhoz.

Növények

A növények természetességet visznek bármilyen helyiségbe. Ha az olvasósarkod nem rendelkezik sok természetes fénnyel, válassz olyan növényeket, amelyek beérik kevés napfénnyel. A növények javítják a levegő minőségét, ami különösen fontos lehet a zárt térben.

Szőnyegek

Egy puha szőnyeg melegebbé és meghittebbé teszi otthonod ezen részét. A szőnyeg nemcsak hogy kényelmesebbé teszi a teret, hanem vizuálisan is összeköti a különböző elemeket, ezáltal nagyobb összhangot teremtve. Válassz olyan darabot, amely illik a szoba színvilágához és stílusához.

Az olvasósarok személyre szabása

Ez nemcsak egy hely az olvasásra, hanem egy olyan tér, amely teljes mértékben tükrözi a személyiségedet és az ízlésedet. Személyre szabhatod különféle dekorációs elemekkel, amelyek különlegessé és egyedivé teszik a sarkot.

Fotók és alkotások

Helyezz el fotókat és képeket az olvasósarkodban. Ezek a személyes tárgyak kellemes emlékeket idéznek és inspirációt is nyújtanak az olvasáshoz. Válassz olyan képeket, amelyek motiválnak vagy megnyugtatnak, hogy még kellemesebb legyen az olvasás élménye.

Illatgyertyák és diffúzorok

Az illatok nagyban hozzájárulhatnak a hangulathoz. Egy kellemes illatgyertya vagy diffúzor nyugtató és pihentető légkört teremthet. Válassz olyan illatokat, amelyek segítenek ellazulni és az olvasásra koncentrálni.

Zenék és hangulatfények

Egy kis háttérzene vagy hangulatfény segíthet abban, hogy teljesen kikapcsolódj és elmerülj az olvasásban. Válassz olyan zenéket, amelyek megnyugtatnak, például instrumentális vagy természet hangokat. A hangulatfények pedig különleges és meghitt atmoszférát teremtenek.

Személyes tárgyak

Helyezz el olyan személyes tárgyakat, amelyek fontosak számodra. Lehet ez egy kedvenc könyvjelző, egy különleges toll vagy egy ajándékba kapott tárgy. Ezek a kis apróságok személyessé és különlegessé teszik az olvasókuckót.

 

A tökéletes olvasóhely berendezése

Az olvasósarkod létrehozása egy különleges helyet biztosít az otthonodban, ahol elmerülhetsz a kedvenc könyveidben. A megfelelő hely kiválasztása, egy kényelmes fotel beszerzése, egy praktikus asztal vagy polc elhelyezése, a megfelelő világítás biztosítása és a dekoráció hozzáadása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a sarok igazán egyedi és meghitt legyen. A megfelelő fotel kiválasztása alapvető fontosságú, mivel hosszú órákon át biztosítja a kényelmet. Ne feledkezz meg a személyességről sem: egy-egy növény, kép vagy puha takaró még otthonosabbá teheti ezt a kuckót. A fentiek figyelembevételével könnyedén kialakíthatod azt az olvasóterületet, amely tökéletes menedéket nyújt a mindennapok forgatagában, és ahol mindig örömmel töltheted az idődet.

 

Ha jó minőségű bútorokat keresel egy megbízható boltból, akkor látogass el a HOMM Bútor kínálatába, és nézz körül még ma!