Házhozszállítás az ország egész területén!
Hommblog

Gyerekszobából tanulószoba

Krisztina
2022.08.23 10:00
Gyerekszobából tanulószoba

Az első osztályt kezdő kisgyermekek családjában az iskolatáska, és a tanszerek beszerzése mellett fontos kérdés az ovis szoba új funkcióhoz való igazítása is. Erre az átalakításra érdemes alaposan “rákészülni”, mert nagyon sok szempontot kell figyelembe venned. A felnőttekhez hasonlóan a kicsik “munkakörnyezete” is alapvetően befolyásolja közérzetüket, iskolai fejlődésüket, teljesítményüket. A tanulás gondolata - főleg, hogy nem csak az iskolában, hanem még otthon is a könyvek felett kell ülni - nem minden kisgyermeknek lelkesítő. Néhány kényelmes, új bútorral azonban inspirálóvá teheted a környezetet számukra.

Bár a kisgyermekeknek ez az új életforma óriási változást jelent, mégsem biztos, hogy egy lépésben kell az ovis szobát komoly, iskolás szobává alakítani. Megkönnyítheti az átállást, ha a játékok megszokott terét nem veszed el tőle teljes egészében, hanem csupán egy tanulósarkot alakítasz ki a megszokott birodalmában. A berendezési tárgyakat igyekezz úgy csoportosítani, hogy a különböző tevékenységekhez - tanuláshoz, leckeíráshoz, játékhoz, alváshoz - önálló területekként igazodjanak. Ha ez másképp nem megoldható, bevethetsz akár függönyöket, paravánokat és térelválasztókat is az ügy érdekében.

Tapasztalatunk szerint a tanulósarok berendezésénél fontos, hogy mindenképpen vedd figyelembe gyermeked kívánságait is, hiszen, ha kuckóját a sajátjának érzi, szívesebben ül le tanulni is. :) 

1.  Fontos szempontok a tanulósarok ideális helyének megválasztásához:

Koncentráció:

A te gyermeked hogyan tud, szeret a leghatékonyabban "dolgozni"? Könnyebbé teszi számára a koncentrálást az a tudat, hogy a közelében vagytok, hallja a család életének megszokott zajait, vagy épp ellenkezőleg, csak csendben, nyugalomban tud elmélyülni a tanulásban?

Megfelelő fényviszonyok:

Figyelj arra, hogy az íróasztalnak kiválasztott helyen lehetőleg legyen elég természetes fény, úgy, hogy ne árnyékoljon az író kéz. Azonban hiába áll az asztal az ablak előtt, egy asztali lámpa beszerzése akkor is szükséges lesz, hiszen télen korán sötétedik. Olyan állítható lámpát válassz, ami mindig a megfelelő szögben világítja meg a munkafelületet. A fényforrást jobbkezesnek bal oldalt, balkezeseknek jobb oldalt helyezd el, így a füzeteken, könyveken nem keletkezik zavaró árnyék.

Biztonságérzet:

Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt úgy a legkomfortosabb dolgozni, ha megfordulás nélkül láthatják az ajtón belépőt, és lehetőség szerint az asztalnál ülő mögött fal van, ami védelemérzetet biztosít. 

Hány, és milyen korú gyermek osztozik a szobán?

Ha az új iskolás nem csak egyedül birtokolja a szobáját, még alaposabban át kell gondolnod, hogy hogyan férnek el a különböző funkciók. A kisebb testvér is játszhasson továbbra is, úgy, hogy nem zavarja a nagyobbat a tanulásban, ha pedig mindketten iskolások, fontos, hogy külön tanulóhelyet tudj biztosítani nekik. Közösen birtokolt szoba esetén, jó helykímélő megoldás lehet az emeletes ágy, vagy a galériaágyak, melyekkel felfelé terjeszkedve alapterületet spórolhatsz.

  Stílus:

  Milyen a szoba jelenlegi stílusa? Akarjátok ezt a vonalat követni, vagy változtatnátok valamilyen irányba?

  Kütyük:

  Ha az íróasztalon számítógépet, telefontöltőt is elhelyezel, a helyszín megválasztásakor érdemes a rendelkezésre álló konnektorok számára is figyelned, hogy legyen elegendő hely mindent bedugni. Érdemes a kábeleket kábelvezető vagy kábelsín segítségével rendezned, hogy semmiképpen se legyenek a közlekedéskor balesetveszélyesek és esztétikai szempontból se legyenek kifogásolhatók.

  2. Bizonyos bútorokra mindenképpen szükségetek lesz:

  • egy jó íróasztalra (vagy sarok íróasztalra),
  • kényelmes székre, forgószékre, lehetőleg állítható magasságúra (esetleg támlájúra);
  • elegendő tárolási lehetőségre: polcokra, fiókokra, tárolókra a könyveknek, füzeteknek, tanszereknek.

  FONTOS: a vásárlás előtt mindenképpen érdemes lemérned a rendelkezésre álló helyet. Ha felkészülten, méretekkel érkeztek, tanácsadóink könnyebben tudnak segíteni nektek megtalálni a tökéletes bútor összeállítást - akár soproni bútoráruházunkban, akár - a termékoldalokon található videohívást igénylő ikon megnyomásával - az interneten keresztül.  

  A nagy választékban való gyorsabb eligazodás miatt az is hasznos, ha előre végiggondoljátok milyen anyagú, színű bútorokat szeretnétek - akár a meglévő bútorzathoz való passzolás miatt. Nyugodtan hozhatsz magaddal fotót is a jelenlegi berendezésről, így tanácsadóink azonnal érteni fogják mire gondolsz. 

  Mivel gyermeked gyakran fog festeni, gyurmázni, ragasztani, jobb, ha felkészülsz az esetleges “mellényúlások”, vagy az unalmasabb percekben született “alkotások” letisztítására, és a könnyebben tisztítható anyagú asztalt választasz. 

  3. Dekorálj, használj színeket az otthonos, inspiráló hangulat megteremtéséhez, de kerüld az olyan posztereket, mintákat, amik elvonhatják a figyelmét a feladatáról.