Házhozszállítás az ország egész területén!
Hommblog

Hogyan válasszunk íróasztalt és forgószéket?

Krisztina
2022.08.30 10:00
Hogyan válasszunk íróasztalt és forgószéket?

A tanulósarok bútorai közül az íróasztal és a szék megfelelő megválasztása a legfontosabb. Ezek ugyanis alapvetően szükségesek ahhoz, hogy gyermeked kényelmes, és egészséges pozícióban tudja elkészíteni a házi feladatát, és egyéb az iskolából hazavitt teendőit, valamint, hogy hosszabb ideig is képes legyen a tanulásra koncentrálni. 

Az íróasztalok asztallapjának mérete - modelltől függően - tág határok között változik, a kisebb, 90 cm szélestől akár a 150 cm szélességig, mélységében pedig az 50 cm-estől az akár 100 centiméteresig is terjedhet. A választásnál nyilván fontos a rendelkezésre álló hely, de alkalmasnak kell lennie arra, hogy a gyermek nyugodtan alkothasson, írhasson házi feladatot, rajzolhasson, és legyen hova tennie iskolaszereit. Az online oktatás időszaka alatt azonban azt is megtanultuk, hogy ma már a kisebb gyerekeknek is szükségük lehet a számítógép használatára is…

  • Ha a tanulószobában két különálló “munkaállomás” van, a csak tanulásra kialakított íróasztal lehet keskenyebb is. Ebben az esetben azonban az oktatásnak szentelt tárgyak, például: taneszközök, számológép, íróeszközöket tartalmazó szervező, könyvek vagy kis emlékképek számára alternatív tárolóhelyet kell találnod.

 Tanulóasztal

  • Ha a tanuló egy asztalnál fogja a házi feladatot készíteni és a számítógépet is használni, akkor az asztalon több helynek kell lennie, mert a laptopnak, vagy a PC-hez csatlakoztatott monitornak, egérnek, és a billentyűzetnek is el kell férnie. Ebbe az esetben célszerű legalább 120 cm széles íróasztalt választani.

  Nino íróasztal

  • Ha egy nagyobb diáknak esetleg két monitorra is szüksége van, érdemes szélesebb, és akár mélyebb asztalt választani - 70 cm mélység már biztosítja a képernyő vagy a képernyők megfelelő távolságát.

 Gent íróasztal

  • Ha a számítógépezéshez, íráshoz, rajzoláshoz elegendő, kényelmes helyet szeretnétek, és a szükséges holmikat is elpakolnátok, lehet, hogy egy L-alakú íróasztalra van szükségetek. Ez a típus ugyanis kiválóan funkcionál sarkokban, nem kevés helyet takarítva meg a szobában. Az L-alak egyik vége a számítógépnek és a billentyűzetnek alkalmas, míg a másikat leckeíráshoz, és egyéb hagyományos tanuló tevékenységekre használhatja az iskolásod.

 

Rebecca L- alakú íróasztal

 

Az iskolás időszak azonban nem csak a gyors szellemi, készség- és képességfejlődésről szól a gyerekeknél, hanem a gyors növekedésről is. Az íróasztal megfelelő magasságának kiválasztásához pedig a legfontosabb tényező a gyermek testmagassága. Ha nagyobb kerettel rendelkezel, és állítható méretű asztalt vásárolsz, folyamatosan emelheted a magasságot.

Ha azonban a most megvásárolt darabnak a gyermek tanulmányai alatt végig ki kell tartania, úgy, hogy megvédje őt a testtartási hibák kialakulásától, és a hátfájástól, már összetettebb a feladat. 

Egészsége és kényelme érdekében a gyermeknek úgy kellene ülnie, hogy függőleges helyzetben karjait derékszögben behajlítva, térdeit pedig kb. 90 fokos szögben tudja az asztalra helyezni. Lábainak eközben kényelmesen a padlón, vagy egy lábemelőn kell pihenniük. Fontos, hogy akár házi feladatot csinál, akár játszik a számítógépen, egyenes legyen a gerince, és a karjai szilárdan megtámaszkodjanak az asztalon.

 

Ha van rá lehetőség, érdemes az asztalt és a széket is egyszerre megvásárolnod, így kipróbálhatod a beállításokat, és kiküszöbölhetsz több hibát, amik hosszabb távon zavaróak lehetnek, és kényelmetlenséget okozhatnak:

  • válassz gázliftes, állítható magasságú forgószéket, mert ezzel tudod a legjobban biztosítani, hogy minden gyermeked a növekedése alatt mindig megfelelően üljön az asztalnál;
  • győződj meg arról, hogy a szék ülése és az asztal lapja között legyen megfelelő távolság arra, hogy ülve akár keresztezni is lehessen a lábat anélkül, hogy a térd beleütközne alulról az asztallapba (kamaszoknál és felnőtteknél ez a távolság kb. 27-32 cm);
  • egy kisiskolásnak az első munkaasztalhoz nem szükséges kartámasszal rendelkező széket választanod, ezek ugyanis a kisebb gyerekeket inkább korlátozzák mozgásukban, és nem teszik lehetővé az alternatív ülési módokat (előfordulhat, hogy a szabályoktól függetlenül szívesen ülnek pl. felhúzott lábbal… :D )
  • ha mégis karfás széket választotok, győződj meg arról, hogy a karfák elférnek-e az asztal alatt, és az esetleges fiókok mellett;
  • a megfelelő hangulat kialakításához fontos a szék színe és mintája, azonban az is lényeges, hogy a háttámla megfelelően tartsa a gyermeked hátát és derekát, kényelmes legyen és passzoljon az asztal méretéhez;
  • az ülőfelület, és a háttámla nagyon sokféle szövettel készülhet, de a légáteresztő, hálós szövet például segíthet az izzadást megelőzni, így a hosszabb ideig tartó tanulás során sem lesz kényelmetlen.

 

Gyere, és válassz íróasztalaink, és forgószékeink közül:

                           Forgószék választékunk